Ce înseamnă programul de finanțare la Brăila


Fondul este un instrument de intervenție și responsabilizare socio-comunitară care își propune să finanțeze proiecte cu impact și relevanță ale organizațiilor non-profit.

La apelul de proiecte se pot înscrie grupuri de inițiativă, ONG-uri și instituții de învățământ, atât din Brăila, cât și din Galați, condiția fiind ca ideile de proiect să se adreseze comunității brăilene și să fie implementate acolo.

Deși acest fond impactează în mod direct aceste organizații, efectul semnificativ este dorit în comunitățile în care aceste organizații activează, producând schimbări dorite și așteptate de membrii respectivelor comunități, indiferent că aceste schimbări sunt mai mici sau mai mari.

Cine poate aplica

Etapele programului

01

Propunere idei

Înscrierea proiectelor are loc în perioada 1 - 28 septembrie prin completarea formularului de înscriere. Echipa de fond va răspunde la întrebările venite de la comunitatea din Brăila în legătură cu modalitatea de completare a formularelor şi identificarea celor mai bune soluţii la nevoile educaţionale.

02

Selectie idei

Pe 28 septembrie - 9 octombrie, comitetul de jurizare a fondului va analiza şi evalua toate proiectele înscrise în concurs. Juriul va acorda note pentru: ➔ Impactul proiectului; ➔ Prezentarea și administrarea proiectului; ➔ Sustenabilitatea proiectului; ➔ Capacitatea instituţiei/organizației aplicante de a implementa proiectul.

03

Jurizare proiecte

Pe 10 octombrie vom anunţa în online lista proiectelor finanţate şi sumele acordate.

04

Implementare

Proiectele se vor implementa din octombrie 2020 până pe 15 martie 2021.

05

Raportare si comunicare rezultare

Raportarea financiară şi narativă a proiectelor se va realiza în primele două săptămâni după finalizarea activităţilor (15 - 31 martie 2021).

Calendarul programului

1 SEPTEMBRIE

Call de idei de proiecte

28 SEPTEMBRIE

Încheierea perioadei de înscriere a ideilor de proiecte

25 - 28 SEPTEMBRIE

Selecția ideilor de proiect eligibile pentru jurizare.

28 SEPTEMBRIE - 9 OCTOMBRIE

Jurizare proiecte

10 OCTOMBRIE

Anunțarea proiectelor ce vor primi finanțare

OCTOMBRIE 2020 - MARTIE 2021

Implementarea proiectelor

Buget


Fondul disponibil la Brăila pentru inițiative comunitare este de 50.000 euro

Ce fel de proiecte susținem

Educaţie digitală

Spații educative în aer liber

Direcții de finanțare

Inițiative de educaţie

Microgranturi acordate pe bază de concurs

Inițiative de mediu

Microgranturi acordate pe bază de concurs

Așa da

Salutăm proiectele care pot fi crescute la o scară mai mare pentru mai mult impact, ușor transferabile și repetabile.


Căutăm inițiative mici și mari, deopotrivă, care au capacitatea de a influența grupuri extinse și chiar întregi comunități, precum:

  • Proiecte de activare a spațiilor comunitare prin activități de învățare și joacă,pe termen lung
  • Inițiative ale comunităților de înființare a unor spații de lucru pe STEAM în care să desfășoare activități interdisciplinare
  • Proiecte de revitalizare/amenajare a unui spațiu verde/cartier, cu activarea comunității locale
  • Proiecte de promovare a identității cultural-istorice a unei comunități sau a unui cartier/zone din oraș
  • Elaborarea de programe non-formale pentru obținerea titlului de ”școală ecologică”, ”cartier verde” sau zona ”zero waste”
  • Proiecte de voluntariat de lungă durată, în cartier, care transformă copiii și tinerii din cartierele orașului Brăila din beneficiari ai programelor în implementatori

Așa nu

NU sunt de interes pentru Fond propunerile care nu se înscriu în valorile și obiectivele Programului, cum ar fi:

  • Ateliere/ activități educaționale punctuale care nu au altă finalitate decât ocuparea timpului, cu excepția contextului în care acestea fac parte dintr-un program mai larg, care oferă alternativă la petrecerea timpului în medii nocive(ex. contexte violente/ abuzive, în stradă etc.
  • Exclusiv realizarea de platforme digitale
  • Activități punctuale de învățare care nu implică educabilul într-un program recurent de învățare
  • Conferințe, seminarii și ateliere pedagogice care nu urmăresc în mod activ aplicarea ulterioară a celor învățate.
  • Igienizări punctuale de spații neînsoțite de un program de educare a populației
  • Proiecte de dotare a școlilor/bibliotecilor cu echipamente/ tehnologie ne însoțite de un program de formare pentru utilizarea acestora și urmărirea aplicării în practică a celor învățate

#Echipadefond pentru Brăila

Irina Șerban-Atanasiu

Grant Manager
Fundația Comunitară Galați
irina@fundatiacomunitaragalati.ro
On the job:
Irina este Grant manager și lucrează dintotdeauna în mediul ONG, iar acum consideră că este în cel mai bun moment din viața ei profesională ”am privilegiul să ajut inițiative care schimbă pe bune comunități, sunt provocată constant să mă depășesc și învăț de la cei mai buni într-o rețea a binelui”.
After job:
Activează alături de prietene într-un grup de inițiativă local, nu ratează orele de home-aerobic, visează să meargă (mai) mult pe munte și și-aș dori încă 2 ore în zi pentru puzzle și lectură. Cat person.

Simona Mușală

Coordonator Comunicare
Fundația Comunitară Galați
comunicare@fundatiacomunitaragalati.ro
On the job:
Simona este coordinator de comunicare și a finalizat studii chiar in domeniul Comunicare și Relații Publice. În sfera profesională se mai ocupa cu designul graphic, care în sine este și un vechi hobby. Astăzi face mișcări de rotație în jurul comunității și se implică cu vorbele la ea, pentru schimbările de care au nevoie comunitățile în care activează.
After job:
Și dupa job și inaintea lui este mama, scrie poezii , iubește călătoriile, caiacul, muzica și tot ce face bine sufletului.

Liliana Cristea

Director Executiv
Fundația Comunitară Galați
liliana@fundatiacomunitaragalati.ro
On the job:
Liliana a lăsat în urmă o experiență de 9 ani în domeniul resurselor umane pentru a răspunde pozitiv provocării lansate de Fundația Comunitară Galați.
After job:
Mamă a doi copii, crede în puterea binelui și a oamenilor. Îi place să călătorească, adoră muntele și nu ar refuza o drumeție.

”Simt că alături de FCG îmi pot împlini misiunea de a fi parte din schimbarea pe care îmi doresc să o văd în jurul meu”

Liliana Cristea – Director executiv Fundația Comunitară Galați

#Juriuldefond pentru Brăila

Cristina Hanganu

Director de Comunicare & CSR, Lidl România

Adrian Comănescu

Membru board Fundația Comunitară Galați

Corina Elena Anghelescu

Arhitect - Șef al Primăriei Municipiului Brăila

Florentina Mihaela Savu

C.E.O companie producatoare locală si membru în A.F.I.R

Anca Andrei

Biolog - Parcul Natural Balta Mica Brailei

Cum vor fi jurizate proiectele pentru Brăila


  • Prima etapă de selecție referitoare la eligibilitatea înscrierii formularelor și a aplicantului/coordonatorului de proiect care va fi realizată de echipa de FOND a Fundației Comunitare Galați, după următoarele criterii: Impactul proiectului, Prezentarea și administrarea proiectului, Sustenabilitatea proiectului, Capacitatea instituţiei/organizației aplicante de a implementa proiectul.
  • Comitetul de evaluare a proiectelor înscrise în concursul desfășurat în cadrul Fondului pentru un viitor mai bun în comunități este format din experți în domeniile Fondului, conectați la comunitatea brăileană și reprezentanți ai Finanțatorului precum și ai Fundației Comunitare Galați.

Evaluarea proiectelor se va realiza prin acordarea de către fiecare membru al juriului a unui punctaj cuprins între 1 și 5 puncte pentru fiecare criteriu de evaluare. Astfel, 5 puncte este calificativul maxim pe care îl poate obține un proiect pentru respectarea unui criteriu de evaluare.

Prin urmare, punctajul maxim pe care îl poate obține un proiect pentru îndeplinirea tuturor criteriilor de evaluare de la un singur membru al Comitetului de jurizare este de 20 puncte.

Cum și unde aplici pentru Brăila


Înscrierea proiectului se va face prin completarea și transmiterea prin e-mail a următoarelor documente:

  1. Formularul de aplicare
  2. Bugetul Proiectului
  3. Calendarul de activități
    + C.V.-ul coordonatorului de proiect

Formularul și anexele împreună cu cv-ul coordonatorului vor fi trimise la adresa Grant Managerului programului: irina@fundatiacomunitaragalati.ro. În 24h veți primi o confirmare a înregistrării complete a aplicației voastre. Dacă nu primiti o confirmare, vă rugăm să ne semnalați pe adresa de e-mail info@fundatiacomunitaragalati.ro sau să ne telefonați la numărul de telefon 0745/089060 în intervalul orar 10:00 – 17:00.

Pe lângă documentele menționate mai sus, în cazul persoanelor juridice, la momentul contractării se vor solicita și câteva documente adiționale. Mai multe detalii în ”Ghidul de finanțare”.

Documente de aplicare


Mai jos găsești toate documentele necesare pentru a înscrie un proiect. Descarcă și parcurge ghidul. După ce ți-ai clarificat detaliile proiectului, completează documentele formular, necesare aplicării.


Ghid de finanțare
Formularul de înscriere
Formular de buget
Calendar de activități

Dacă ai întrebări, scrie-ne la adresa: irina@fundatiacomunitaragalati.ro Irina Șerban-Atanasiu, Grant Manager Fundaţia Comunitară Galați, sau contactează-ne telefon la 0745/089060

APLICĂ