Turdenii Reduc Risipa Alimentară

INIȚIATIVĂ pentru Turda

Turdenii Reduc Risipa Alimentară

Provocarea

În România se aruncă zilnic 6000 tone de alimente bune de consum, în timp ce 4,5 milioane de oameni trăiesc în risc de sărăcie. De la constituire până acum, Banca Pentru Alimente Cluj a salvat de la risipă 800 tone de hrană, majoritatea de la depozite sau producători. În 2021 am început să recuperăm și din magazine, conform legii risipei alimentare, ca operator-receptor în registrul MADR. Cea mai mare pondere a risipei alimentare are însă loc în gospodării: 55%, conform studiului realizat de Asociația Mai Mult Verde și raportărilor Eurostat. Conform Eurostat, în 2020 un român a aruncat în medie 70 kg de alimente bune de consum pe an. Raportat la populația orașului Turda, asta înseamnă 3.342.080 kg de alimente, cantitate care poate fi redusă doar prin educarea populației și crearea unei culturi anti-risipă alimentară si pro-sustenabilitate. De aceea ne propunem să începem educația în școli și în comunitatea locală de afaceri, implicând cât mai mult și presa locală.

Cine?

Banca Regională Pentru Alimente Cluj

Pentru cine?

Beneficiari Direcți elevii din 3 licee, angajații a 5 companii, 50 de familii

Când?

01.03-31.07 2022

De ce?

În România se aruncă zilnic 6000 tone de alimente bune de consum, în timp ce 4,5 milioane de oameni trăiesc în risc de sărăcie. Credem cu tărie că educația joacă un rol important în schimbarea acestui comportament. De aceea ne propunem să începem educația în școli și în comunitatea locală de afaceri, implicând cât mai mult si presa locală.

Cum?

Facem următoarele activități: * Informăm și educăm 300 de elevi prin 10 ateliere practice de redus risipa, după modelul manualului Respect Pentru Resurse * Din cei 300 de elevi selectăm 20 de elevi care o să aibă rol de Cavaleri Anti-Risipă în oraș. * Informăm și educăm angajații a 5 companii prin atelier practic de redus risipa alimentară. * Amenajăm 4 cutii de compost în 4 locații diferite.

Împreună cu?

3 parteneri de educație în școli: Colegiul National Mihai Viteazul Turda, Liceul Teoretic Liviu Rebreanu, Colegiul Tehnic Turda 4 Parteneri din mediul local de afaceri pentru organizarea punctelor de compost: MMM Autoparts, Asa Cons România, I & C Transilvania Construcții, Maxim Invest, Modulo Decorative Solutions

reducere risipei

rducație

ateliere

compost

sustenabilitate

colaborare

spirit civic

Inițiativa în cifre

Suma

58,810.00 lei

Beneficiari

300 de elevi 250 de angajați ai companiilor partenere 50 de familii

Membri echipă

3 persoane plătite + 5 voluntari

APLICĂ