Stop risipa alimentară!

INIȚIATIVĂ pentru Timișoara

Stop risipa alimentară!

Provocarea

Suntem martorii unor contradicții sociale fără precedent: în timp ce aruncăm în fiecare zi 6.000 de tone de hrană, peste 4,5 milioane de români au dificultăți în procurarea hranei zilnice, iar 15% din populație este obeză. Risipa alimentară este un fenomen cu cauze multiple. Pentru unele dintre acestea este necesară schimbarea unor comportamente de consum, în timp ce altele necesită măsuri mai complexe. În România, 10% din hrana cumpărată ajunge la gunoi. Provocarea noastră este de a reduce acest procent.

Cine?

Asociația INTERSECT

Pentru cine?

Tineri, elevi, cadre didactice, consumatori, antreprenori locali, mici producători, persoane din grupuri vulnerabile etc. Proiectul va încuraja socializarea, conectarea inter-generațională și între diverse categorii sociale.

Când?

15 iulie - 31 decembrie 2021

De ce?

Dorim să atragem atenția cu privire la impactul negativ al risipei alimentare, din punct de vedere economic, social, moral și al mediului. Ca efect imediat al activităților vizăm conștientizarea faptului că fiecare putem să facem lucruri concrete, care să asigure o folosire mai corectă a resurselor, inclusiv a celor de hrană.

Cum?

Vom fi implicați în următoarele activități:
Dezvoltarea unei culegeri cu activități educaționale privind reducerea risipei alimentare;
Organizarea în spații publice și private a unui număr de 5 ateliere de educație non-formală, adresate unui public divers (profesori, elevi, consumatori, producători etc.);
Organizarea unui seminar pentru schimbul de bune practici privind activitățile educaționale organizate;
Desfășurarea unei campanii de conștientizare privind risipa alimentară.

Ateliere de realizare compost, Disco-soup, concursuri de gătit responsabil sunt doar câteva dintre activitățile pe care le avem în vedere.

Împreună cu?

Școala Generală nr. 12 Timișoara;
Asociația Casa Plai;
Fundația Județeană pentru Tineret Timiș;
Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare.
Echipa este formată din persoane cu experiență în economia socială, dezvoltare durabilă, educație, producție artizanală. Vom atrage alături de noi alți 5 specialiști împreună cu care vom pregăti atelierele educaționale.

dezvoltare durabilă

reducerea risipei alimentare

învățare non-formală

consum responsabil

inter-generațional

comunitate

grupuri vulnerabile

Inițiativa în cifre

Suma

26.500 RON

Beneficiari

+ 150 de participanți, 10.000 de persoane care vor fi, 15 cadre didactice, formatori și facilitatori comunitari participă la un schimb de experiență

Membri echipă

9 persoane, dintre care 8 persoane sunt voluntari, 5 specialiști

Inițiativă sprijinită în Timişoara prin Fundația Comunitară Timişoara

APLICĂ