Restart pentru cOMunitate

INIȚIATIVĂ pentru Timișoara

Restart pentru cOMunitate

Provocarea

Proiectul Restart pentru cOMunitate își propune reconectarea locuitorilor din Timișoara în contextul efectelor pandemiei. Fragmentarea socială poate fi redusă prin recuperarea spațiilor comune, îmbunătățirea locului în care trăim, combaterea poluării și conștientizarea provocărilor celor de lângă noi. Oameni din medii diferite vin laolaltă și devin nucleu de activare a comunității, vor amenaja și anima spații incluzive pentru educație, mediu și interacțiune comunitară. Bega este elementul central ce trebuie protejat, iar Podul de Fier, Podul pietonal de lângă Parcul Solventul și Parcul Multifuncțional din Iosefin devin spații regăsite ca legătură între oameni și cartiere. Ele vor fi ecologizate și accesibilizate, astfel încât fiecare să simtă că aceste locuri sunt sigure. Restartul comunității înseamnă regăsire, reutilizare, reconectare.

Cine?

Fundația de Abilitare Speranța, alături de LOGS Grup de Inițiative Sociale și OilRight

Pentru cine?

Beneficiarii sunt seniorii, persoanele afectate de izolare și discriminare, familii cu copii, locuitorii din Iosefin și trecătorii prin spațiile de activitate.

Când?

August – Decembrie 2021

De ce?

Viața obișnuită a comunității nu este accesibilă pentru mare parte din timișoreni, persoane afectate de izolare, din motive de vârstă, dizabilitate, boală sau etnie. Fragmentarea comunității duce la discriminarea anumitor grupuri, ale căror drepturi de bază sunt încălcate sau pentru care spațiul fizic și informațional nu este accesibil. Vom reconecta timișorenii prin interesul de a face orașul în care trăim mai bun, pentru mai mulți, (re)folosind resursele existente, creând, prin educație pentru mediu și interacțiune comunitară, punți de legătură între cei din medii diferite.

Cum?

Activități de ecologizare a celor două poduri și a parcului; Elaborarea unei propuneri de accesibilizare reală a celor trei spații; Atelier de eco-educație: colectare și reciclare deșeuri, transformarea uleiului alimentar uzat în lumânări; Atelier de interacțiune comunitară și incluziune: lectură din romanul grafic Spune-mi Eli, dezbatere pe teme de drepturile omului, incluziune/excluziune, izolare; Campanie de conștientizare Restart prin regăsire, reutilizare, reconectare: teme de mediu și fragmentare social.

Împreună cu?

OilRight, întreprindere socială de inserție și unitate protejată autorizată, este partenerul pentru activitățile legate de amenajarea spațiilor publice, ecologizarea și accesibilizarea lor, și de atelierele de educație de mediu. LOGS, prin Flavius Ilioni-Loga, este partener în proiect prin împărtășirea de resurse de amenajare a spațiului și prin eforturi comune de promovare și comunicare. Alte organizații active în domeniul social și cultural, cetățenii din zona Iosefin.

sustenabilitate

accesibilizare

reutilizare

reconectare

incluziune

comunitate

empatie

Inițiativa în cifre

Suma

16.000 RON

Beneficiari

5 000, prin toate acțiunile de educare și informare

Membri echipă

5 din partea FAS și OilRight

Inițiativă sprijinită în Timişoara prin Fundația Comunitară Timişoara

APLICĂ