Nu parca pe trotuar!

INIȚIATIVĂ pentru Timișoara

Nu parca pe trotuar!

Provocarea

Pentru a se putea deplasa în comunitate şi pentru a avea acces la aceleaşi servicii şi libertăţi fundamentale de care se bucură restul cetăţenilor, persoanele cu dizabilităţi motorii sau senzoriale au nevoie de trotuare fără obstacole. Dacă o persoană fără dizabilitate se poate strecura sau poate să ocolească o maşină parcată pe trotuar, pentru un utlizator de scaun rulant o bordură poate să devină un obstacol de netrecut. Iar pentru o persoană nevăzătoare, orice schimbare a reperelor poate crea dezorientare, iar ieşirea pe carosabil îi poate pune viaţa în pericol. Prin acest poiect dorim să redăm trotuarele şi spațiile publice pietonale înapoi pietonilor, indiferent de vârstă sau abilitate, prin intermediul unor acţiuni de conştientizare în rândul şoferilor care parchează necorespunzător.

Cine?

Asociaţia Ceva de Spus

Pentru cine?

Toate persoanele cu dizabilităţi, părinţii tineri cu copii în cărucior, persoanele vârstnice cu dificultăţi de deplasare.

Când?

Iulie – Decembrie 2021

De ce?

Pentru a fi un membru deplin al comunității este important ca individul să fie independent, să poată lua decizii și să participe, să se poată implica în viața orașului. Pentru toate acestea mobilitatea este esențială. Deși s-au accesibilizat multe treceri de pietoni și bordurile au fost adaptate scaunelor rulante, această adaptare ajută și șoferii, care fără nicio jenă parchează pe trotuar. Astfel îngreunează deplasarea persoanelor în scaun rulant, a nevăzătorilor, părinților, bunicilor cu copil în cărucior și a persoanelor vârstnice.

Cum?

Conștientizarea a minim 5.000 de șoferi privind greutățile pe care le cauzează dacă parchează pe trotuar;
Organizarea unei expoziţii foto alcătuită din 50 de exponate în vitrinele operatorilor economici și balcoanele persoanelor fizice din Piața Traian;
Crearea unui grup de voluntari pentru a-i implica în campania de conștientizare și a-i pregăti pentru a folosi aplicații de sesizări online.

Împreună cu?

Persoane cu dizabilitate, părinţi şi bunici din Timişoara
Locuitorii cartierului „Piaţa Traian”
ONG-uri partenere (Pelicula Culturală, The Care Hub)

Accesibilitate

Mobilitate

Societate incluzivă

Drepturi egale

Independență

Design universal

#nuparcapetrotuar

Inițiativa în cifre

Suma

17.000 RON

Beneficiari

Persoane cu dizabilitate, persoane vârstnice, părinți cu copii mici din cartierul „Piaţa Traian” și din Timișoara.

Membri echipă

60 de voluntari, printre care și auto-reprezentanți, persoane cu dizabilitate, 1 manager de proiect, 1 coordonator voluntari

Inițiativă sprijinită în Timişoara prin Fundația Comunitară Timişoara

APLICĂ