Mulți copii rromi au aptitudini muzicale înnăscute, dar nevalorificate. Provocarea noastră este încurajarea copiilor rromi pentru dezvoltarea acestor aptitudini prin participarea la orele de muzică populară vocală și instrumentală. Pe termen lung, scopul nostru este reînnoirea tradiției tarafurilor țigănești, care cântă muzică tradițională în rândul comunităților de diferite etnii, și prin aceasta, integrarea mai bună a rromilor în comunitatea locală.
Fundația Eszterlánc
Elevi rromi din clasele I-VII, părinții și aparținătorii lor, cadre didactice
1 Noiembrie 2022-31 Martie 2023
Dorim să ajutăm copii rromi în dezvoltarea inteligenței lor emoționale și sociale prin activitățile cultural-artistice propuse, și totodată să înlesnim integrarea lor în comunitatea locală. Nu în ultimul rând, proiectul încurajează conectarea interetnică.
În cadrul proiectului 40 de copii, între clasele a II-a şi a VIII-a, beneficiază săptămânal de o oră de instrument (vioară populară și gorduna) și o oră de cântece populare. Odată pe lună se organizează câte o activitate cultural-artistică împreună cu părinţii copiilor, cum ar fi: serată de cântece populare ţigăneşti, mini-spectacol de crăciun, prelegere despre istoria și tradițiile etniei rrome sau despre dinastii celebre de lăutari rromi, workshop cu lăutarul rrom Kóré Géza, un spectacol cu taraful tradițional din Eliseni și cu elevii grupului țintă.
Școala Gimnazială Xantus János
27100 lei
40 de copii rromi
9 persoane