Lunca naturală urbană Bega

INIȚIATIVĂ pentru Timișoara

Lunca naturală urbană Bega

Provocarea

Scopul acestui proiect este de a evalua biodiversitatea canalului Bega în amonte de Uzina de Apă până în apropiere de Ghiroda. Iar al doilea obiectiv este de a coagula o comunitate în jurul acestei zone cu biodiversitate remarcabilă, pentru a demara inițiative de tip Citizen Science prin care iubitorii de natură (experți și amatori) pot continua procesul de monitorizare a faunei și florei. Vrem să aducem în atenția localnicilor și a iubitorilor de natură această zonă în vederea unor viitoare demersuri de educație ecologică și conservare a biodiversității.

Cine?

Fundația Aquademica

Pentru cine?

Experți, biologi, ecologi, paisagiști, hidrologi, naturaliști amatori, iubitori de natură, comunitatea locală, persoanele interesate din Timișoara.

Când?

Iulie – Decembrie 2021

De ce?

Proiectul are ca scop aducerea în atenția publică, mai ales în atenția iubitorilor de natură din Timișoara, dar și a autorităților publice, a faptului că în interiorul UAT Timișoara se află o zonă cu biodversitate bogată. Pe canalul Bega în amonte de Uzina de Apă s-au menținut habitate tipice unor zone umede care la nivel european dar și global sunt în continuă descreștere în principal datorită activităților umane necontrolate, iar mai nou datorită schimbărilor climatice. Scopul este de a studia și de a comunica mai departe către societate ce biodiversitate avem acolo și de ce este important să o menținem.

Cum?

În prima etapă proiectul se va realiza prin efectuarea de studii științifice pentru identificarea speciilor de faună și floră din zona respectivă. Ulterior se vor realiza două workshop-uri cu iubitorii de natură prin care se vor aduce la cunoștință o parte din cercetările proiectului și angajarea comunității create în activități de Citizen Science (folosind siturile iNaturalist etc.). Va fi creată și identitatea online a zonei prin care se vor comunica rezultatele.

Împreună cu?

Studiile științifice vor fi realizate de către cadre didactice universitare și experți biologi. Activitățile de monitorizare, workshop-urile vor fi realizate împreună cu cetățenii și naturaliștii amatori care sunt interesați de acest proiect.

Canalul Bega

Citizen Science

Natura urbană

Comunitate

Biodiversitate

Zone umede

Educație ecologică

Inițiativa în cifre

Suma

45.482 RON

Beneficiari

200

Membri echipă

8 persoane în echipă + voluntari

Inițiativă sprijinită în Timişoara prin Fundația Comunitară Timişoara

APLICĂ