Prin acest proiect dorim să promovăm gestionarea conștiincioasă a lemnului mort - un concept de conservare nou pentru România - în managementul spațiilor verzi urbane. Prin diverse activități ne-am propus să trezim interesul comunității locale privind importanța și valoarea lemnului mort pentru păstrarea ecosistemelor sănătoase, pentru conservarea biodiversității și pentru creșterea gradului de reziliență a spațiului urban comun la schimbările climatice.
Asociația Cutia de Proiecte – Project Bag
Elevi, tineri, cadre didactice și sfera academică, factorii de decizie ai comunității locale și întreaga comunitate locală.
1 Octombrie 2022 - 31 Martie 2023
Lemnul mort are un rol important în creșterea rezilienței la schimbări climatice, conservarea biodiversității și creșterea gradului de naturalitate în ecosisteme. Cu toate acestea în cele mai multe cazuri buștenii rămași în urma unor tăieri, respectiv crengile moarte căzute sau agățate de copaci, sunt îndepărtați din spațiile verzi urbane din motive estetice și de siguranță.
O soluție inovatoare, fezabilă și durabilă din toate punctele de vedere, ar fi ca spațiile verzi urbane să aibă o zonă desemnată pentru lemn mort, astfel destrămând preconcepțiile și miturile privind inutilitatea lemnului mort.
- Organizarea unui concurs de desene tematic pentru copii;
- Amenajarea unui colț educativ/outdoor classroom și de recreere cu multiple panouri interactive, traseu senzorial ”barefoot”, podcast-uri tematice difuzate, etc;
- Organizarea unui eveniment științific de conștientizare și promovare a importanței lemnului mort în ecosisteme și integrarea acestui concept inovator în managementul spațiilor verzi urbane;
- Organizarea unui concurs interactiv în cadrul evenimentului de deschidere și de promovare a colțului educativ.
Primăria Miercurea Ciuc, cercetători și profesori în domeniul ecologiei și științei mediului, arboriști, arhitecți peisagiști.
45800 lei
- aprox. 11000 membri ai comunității care frecventează Parcul Central din Miercurea Ciuc
- aprox. 250 copii care beneficiază de educare privind rolul special al lemnului mort în asigurarea biodiversității;
- aprox. 50 de persoane care participă la evenimentul științific menit să promoveze importanța lemnului mort în ecosisteme;
8 persoane, din care 5 voluntari și 2 specialiști