Grădina senzorială

INIȚIATIVĂ pentru Constanța

Grădina senzorială

Provocarea

Activitatea senzorială este specifică jocului, prin care mai multe simțuri ale copilului sunt activate: văzul, auzul, mirosul, atingerea, echilibrul și mișcarea. În primii șapte ani de viață, jocul are un rol de experimentare și de explorare a mediului înconjurator, fiind esențial pentru dezvoltarea copilului, pe toate domeniile. Pentru aceasta, a fost necesar să gândim un mediu atractiv în care copiii să fie încântați să se implice în activitățile propuse în moduri care nu sunt posibile la interior. S-a conturat astfel ideea unui spațiu de învățare experiențială – Grădina senzorială, cu beneficii multiple și cu impact pozitiv pe mai multe niveluri de dezvoltare a copilului: cognitiv, emoțional, psihic și fizic.

Cine?

Asociația Părinților Copiilor Din Grădinița Generația Viitoare

Pentru cine?

Copiii din Grădinița PP Dumbrava minunată, împreună cu elevii/preșcolarii din grădinițele/școlile partenere

Când?

19 Iulie 2021 – 16 decembrie 2021

De ce?

S-a identificat nevoia unor resurse educaționale nonformale inexistente momentan în spațiul nostru exterior, cu ajutorul cărora copiii să aibă răspunsuri pozitive în cadrul programului didactic. Dorim să le oferim oportunitatea de a interacționa cu muzica de mici și de a-și dezvolta abilitați muzicale, fără nevoia aprofundării de cunoștințe tehnice. În plus, dorim să le creăm un spațiu senzorial, în care să exploreze simțurile: texturi variate pentru explorare tactilă și plante aromatice pentru stimularea și recunoașterea diverselor mirosuri.

Cum?

   ➢ Instalarea instrumentelor muzicale de exterior, amenajarea aleei senzoriale, amplasarea și amenajarea lăzii compost, instalarea grădinii verticale cu ierburi aromatice
   ➢ Activități multisenzoriale
- Activități ghidate de oră muzicală în aer liber
- Ateliere de creatie și de gestionare a emotiilor
- Ateliere muzicale in aer liber cu parintii
- Ateliere muzicale in aer liber cu parintii
- Ateliere muzicale cu artista de muzică populară - Ștafete senzoriale (aleea senzorială) - Activități de educație ecologică și de mediu (lada compost)

Împreună cu?

-Profesori -Părinții copiilor -Artistă de muzică popular -Elevă absolventa Școala populară -Cetățeni din km 4-5 Constanța

Activități multisenzoriale

Educație ecologică

Abilități de viață

Natură

Dezvoltare personală

Emoție

Șanse egale

Inițiativa în cifre

Suma

31.810 ron

Beneficiari

150 copii

Membri echipă

8

Inițiativă sprijinită în Constanța prin Fundația Comunitară Galați

APLICĂ