Artizan Lugojan

INIȚIATIVĂ pentru Lugoj

Artizan Lugojan

Provocarea

Proiectul îşi propune să creeze legături între meșteșugarii locali și tinerele generații, oferind celor din urmă o perspectivă proaspătă și variante viabile de dezvoltare profesională. Activitățile inter-generaționale și realizarea unor spații de întâlnire prin construirea de mobilier urban, au rolul de a readuce la viață întreaga comunitate. Proiectul va avea o etapă de identificare a artizanilor lugojeni, pentru a deschide o linie de comunicare cu aceștia și a-i promova printr-o platformă online. Pentru a promova spiritul „Artizan Lugojan” în rândul întregii comunități locale, se vor desfășura ateliere publice în spațiul urban comun şi întreaga activitate va culmina cu un mare Târg al Artizanilor ce va avea loc într-o piaţetă din Lugoj.

Cine?

Asociaţia de Intervenţie şi Regenerare Comunitară

Pentru cine?

Tinerii din Lugoj și artizanii locali

Când?

Februarie – Iulie 2022

De ce?

Deoarece Lugojul a pierdut din faima și strălucirea de altădată, iar tinerii din zonă sunt tot mai dezamăgiți de perspectivele pe care le oferă acest oraș, ne propunem să punem sub reflector caracterul meșteșugăresc uitat al orașului și să promovăm breasla artizanilor lugojeni, oferindu-le noilor generații o perspectivă proaspătă și variante viabile de dezvoltare profesională.

Cum?

Proiectul are o componentă educațională, provocând tinerii să experimenteze meșteșuguri tradiționale în cadrul unor ateliere non-formale, organizate în spații publice accesibile. Vom genera mobilier urban temporar din piese recuperate și materiale reciclate, care va fi utilizat ca punct de întâlnire pentru ateliere, târguri şi spectacole. Întregul proiect va fi finalizat prin organizarea Târgului Artizanilor, un eveniment public de amploare organizat într-o piațetă din centrul Lugojului.

Împreună cu?

2 Arhitecți: Anca Teslevici și Mădălina Mahu 2 Profesori și susținerea Liceului Tehnologic „Valeriu Braniște": Ileana Teslevici și Zîna Vîrdaru 1 Artist : Corina Mocanu 1 Director de muzeu și susținerea muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj : Daciana Vuia Breaslă Meșteșugarilor din Lugoj Centrul de tineret din Lugoj

comunitate

tineri

artizani

intergeneraţional

revitalizare

tradiție

breaslă

Inițiativa în cifre

Suma

50.000 RON

Beneficiari

500+

Membri echipă

6 membrii de echipă + voluntari

APLICĂ