Ce înseamnă programul de finanțare la Drobeta-Turnu Severin?


Programul „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” oferă finanțare organizațiilor non-guvernamentale din Drobeta-Turnu Severin pentru proiecte educaționale cu impact local. Gestionat de Fundația Comunitară Banatul Montan, programul sprijină inițiative care promovează colaborarea, voluntariatul și soluțiile sustenabile pentru dezvoltarea comunității.
În 2025, sunt disponibili 245.000 lei pentru 2-5 proiecte, fiecare putând primi între 15.000 și 125.000 lei. Finanțarea este acordată printr-un concurs de proiecte, iar implementarea trebuie să dureze între 3 și 6 luni. Scopul principal este de a încuraja educația, implicarea civică și dezvoltarea abilităților necesare pentru viitor.

Cine poate aplica

ONG-uri care activează în Drobeta-Turnu Severin sau cele care colaborează activ cu comunitatea locală (prioritar)

Asociații, fundații sau federații legal înființate în România.

Etapele programului

01

Înscriere proiecte și incubare

Înscrierea proiectelor se va realiza în perioada 26 februarie - 30 martie prin completarea documentelor de aplicare (detaliate mai jos). Echipa de Fond va răspunde la întrebările venite din comunitatea din Drobeta-Turnu Severin privind modalitatea de completare a formularelor și va sprijini identificarea celor mai bune soluții pentru nevoile educaționale ale comunității.

02

Selecția proiectelor pentru finanțare

Între 3 aprilie și 30 aprilie 2025, comitetul de jurizare va analiza și evalua toate proiectele înscrise în concurs pentru Drobeta-Turnu Severin. Juriul va acorda note pentru impactul proiectului, prezentarea și administrarea acestuia, sustenabilitatea și capacitatea organizației aplicante de a implementa proiectul. Proiectele selectate vor fi validate pentru eligibilitate în perioada de precontractare.

03

Anunț proiecte câștigătoare

Pe 15 iunie 2025, vom anunța public lista proiectelor câștigătoare și sumele acordate.

04

Implementare

După etapa de contractare, echipele câștigătoare pot începe implementarea proiectelor. Proiectele se vor implementa în perioada 15 iunie 2025 - 15 noiembrie 2025.

05

Raportare și încheiere program

Raportările financiară și narativă ale proiectelor se vor realiza în primele două săptămâni după finalizarea activităților, dar nu mai târziu de 30 noiembrie 2025.

Calendarul programului

26 februarie 2025

Lansare apel de proiecte

26 februarie - 30 martie 2025

Perioadă de înscriere a aplicațiilor și sesiuni de incubare pentru rafinarea propunerilor

30 martie 2025

Termen limită pentru depunerea aplicațiilor

31 martie - 2 aprilie 2025

Verificarea eligibilității aplicațiilor primite

3 aprilie - 30 aprilie 2025

Jurizarea aplicațiilor

5 mai - 30 mai 2025

Precontractarea proiectelor selectate în urma jurizării

15 iunie 2025

Anunțarea publică a proiectelor câștigătoare și contractarea acestora

15 iunie - 15 noiembrie 2025

Implementarea proiectelor și sesiuni de creștere a capacității de implementare

30 noiembrie 2025

Raportarea proiectelor

Buget


Fondul disponibil pentru inițiative din comunitate este de 245.000 ron

Ce fel de proiecte susținem

Educație civică

Educație pentru sănătate

Direcții de finanțare

Inițiative de educaţie

Microgranturi acordate pe bază de concurs

Așa da


  • Proiecte educaționale inovative care promovează învățarea activă și dezvoltarea gândirii critice.
  • Inițiative STEAM (ex. cluburi de robotică, laboratoare mobile) care încurajează învățarea interdisciplinară.
  • Proiecte de educație ecologică și sustenabilitate care implică activ comunitatea.
  • Proiecte pentru dezvoltarea competențelor digitale și educația în domeniul tehnologiei.
  • Inițiative pentru educația sănătății și promovarea unui stil de viață sănătos.

Așa nu


  • Proiecte religioase sau care promovează exclusiv credințele religioase.
  • Proiecte politice sau care sunt legate de partide politice.
  • Inițiative care nu au un impact educațional clar sau care nu implică educația formală sau non-formală.
  • Proiecte care nu sunt sustenabile pe termen lung sau care nu adresează nevoile comunității.
  • Proiecte exclusiv destinate grupurilor non-vulnerabile fără a promova incluziunea socială.

#Echipadefond la Drobeta-Turnu Severin

Alina Avram

Manager Programe
Fundația Comunitară FCBM
alina@fundatiacomunitarabanatulmontan.ro
On the job:
Profesoară de chimie apreciată pentru optimismul său molipsitor, Alina transformă știința într-o experiență accesibilă și captivantă. În prezent, manager de proiecte la fundație, continuă să inspire prin dedicare și profesionalism
After job:
După o zi de muncă, Alina se întoarce acasă la familia sa, unde își regăsește echilibrul și inspirația. Îi place să petreacă timp de calitate alături de cei dragi, iar zilele libere sunt o oportunitate de a se refugia la casa de la țară, unde se bucură de natură și de momentele simple, dar valoroase, alături de familie.

Ioana Ciolea

Coordonator Comunicare
Fundația Comunitară FCBM
ioana@fundatiacomunitarabanatulmontan.ro
On the job:
Responsabilă de comunicare și social media, Ioana aduce pasiunea pentru arte și fotografie în toate proiectele fundației. Activă în spațiul cultural și artistic, contribuie prin creativitate și voluntariat la viața comunității
After job:
După job, Ioana se dedică pasiunii sale pentru cultură și artă. Este activă în viața culturală din Reșița, contribuind la proiectele inovative de la Muzeul Cineastului Amator și la Salonul de Artă și Industrie. Își pune toată energia în promovarea artei locale și în conectarea oamenilor cu istoria și cultura orașului, fiind un motor al creativității și al schimbării în comunitate.

Carmen Pau

Director Executiv
Fundația Comunitară FCBM
carmen@fundatiacomunitarabanatulmontan.ro
On the job:
Cu o experiență solidă în oferirea de servicii excepționale și inspirată de oamenii dedicați comunității, Carmen își găsește satisfacția în a lucra zilnic pentru binele comun, alături de o echipă care împărtășește aceleași valori
After job:
După o zi de muncă, Carmen iubește să își consume energia prin mișcare. Fie că pedalează pe dealurile din Reșița, bucurându-se de peisaje superbe, fie că se răcorește în lac cu o sesiune de înot, sportul este modul ei de a se deconecta și de a rămâne activă. Nimic nu se compară cu momentele de libertate petrecute în natură, care o fac să se simtă reîncărcată și gata pentru o nouă zi!

La Fundația Comunitară Banatul Montan, sunt mândră de faptul că am ocazia să lucrez alături de oameni pasionați și dedicați schimbării pozitive. Cred cu tărie în puterea comunității și în impactul pe care îl putem avea prin educație și implicare activă. Munca noastră este ghidată de dorința de a crea oportunități reale pentru tineri și de a susține dezvoltarea sustenabilă a comunității. Este o călătorie frumoasă, iar fiecare proiect la care lucrăm este o oportunitate de a adresa nevoile locale și de a construi un viitor mai bun pentru toți.” Carmen Pau, director executiv Fundația Comunitară Banatul Montan

Cum vor fi jurizate proiectele la Drobeta-Turnu Severin?


Preselecția inițială a aplicațiilor va fi realizată de echipa Fundației Comunitare Banatul Montan, pe baza criteriilor formale de eligibilitate.

Jurizarea proiectelor înscrise va fi realizată de un juriu dedicat, format din experți în domeniile relevante ale Fondului, conectați la comunitatea locală, alături de reprezentanți ai Fundației Comunitare Banatul Montan. Evaluarea proiectelor se va face prin acordarea de punctaje între 1 și 5 puncte pentru fiecare criteriu de evaluare.

Proiectele selectate în urma jurizării vor intra în etapa de precontractare, în care Fundația va solicita organizațiilor câteva documente suplimentare pentru a verifica eligibilitatea acestora pentru finanțare. La finalul acestei etape, proiectele eligibile vor fi declarate câștigătoare.

Pentru detalii complete despre etapele de selecție și criteriile de jurizare, consultă „Ghidul Aplicantului” disponibil mai jos.

Cum și unde aplici pentru Drobeta-Turnu Severin?


Înscrierea aplicațiilor pentru proiectele din Drobeta-Turnu Severin se face în perioada 26 februarie - 30 martie 2025, prin completarea formularelor de aplicare disponibile mai jos, în secțiunea “Documente de aplicare”. Aplicațiile complete trebuie trimise alina@fundatiacomunitarabanatulmontan.ro până pe 30 martie 2025, ora 23:59. Pentru clarificări sau întrebări, echipa Fundației Comunitare Banatul Montan oferă suport prin sesiuni de incubare, organizate atât fizic în Drobeta-Turnu Severin, cât și online. Participarea la aceste sesiuni este esențială pentru a asigura eligibilitatea aplicației.

Documente de aplicare


Mai jos găsești toate documentele necesare pentru a înscrie un proiect.

Informații pentru aplicare:

Documentele necesare pentru aplicare:

Documentele se vor trimite pe adresa de e-mail alina@fundatiacomunitarabanatulmontan.ro, până pe 30 martie 2025, ora 23:59. Doar aplicațiile completate în întregime vor fi luate în considerare.

Dacă ai întrebări, scrie-ne la adresa: alina@fundatiacomunitarabanatulmontan.ro sau contactează-ne telefonic la 0745418792.

APLICĂ