Ce înseamnă programul de finanțare la Sovata?


„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” susține oamenii cu inițiativă să dezvolte și să implementeze proiecte de îmbunătățire a educației pentru creșterea calității vieții locuitorilor. În același timp ne dorim să creștem capacitatea organizațiilor de a adresa mai bine nevoile comunității locale. La Sovata, 200.000 de lei vor fi oferiți sub formă de granturi pe baza unui concurs de proiecte, iar 45.000 de lei vor fi investiți într-un proiect de educație pentru siguranță în rândul copiilor și tinerilor din comunitate.
Căutăm inițiative de educație inovative, care pot fi crescute la o scară mai mare pentru mai mult impact, ușor transferabile și repetabile. Susținem proiectele de educație care promovează mobilitatea urbană și sănătatea fizică, proiecte dedicate cercetării sau învățarea competențelor necesare în viața de zi cu zi, care stimulează receptivitatea și spiritul de implicare în rezolvarea problemelor comunității.
Aplicanții selectați vor lucra împreună cu echipa Fundației Comunitare Mureș într-un program de tip incubator, pentru a-și dezvolta ideea într-o propunere de proiect fezabilă, cu potențial de finanțare. Comitetul de evaluare va selecta dintre propunerile finale proiecte care vor fi susținute financiar pentru implementare, în decurs de şase luni.

Cine poate aplica

Organizații non-guvernamentale

ONG-uri individuale sau parteneriate ale mai multor organizații care activează în domeniul educației.

Etapele programului

01

Apel pentru proiecte

În perioada 6 martie - 10 aprilie, organizațiile sunt invitate să depună o propunere de proiect, folosind documentele detaliate în secțiunea “Documente de aplicare” de mai jos, și să le transmită pe platforma finantare.fcmures.org.

02

Sesiuni de consiliere și mentorat

În perioada 6 martie - 10 aprilie, aplicanții interesați sunt așteptați să participe la sesiuni de consiliere și incubare organizate de Fundația Comunitară Mureș pentru a primi sprijinul necesar în vederea întocmirii aplicațiilor finale, în prima fază în cadrul unui întâlniri comune cu toți cei interesați, iar după aceea în sesiuni restrânse, în funcție de întrebările ivite în dezvoltarea proiectelor.

03

Selecția proiectelor pentru finanțare

În perioada 11-28 aprilie 2024 va avea loc etapa de preselecție și jurizare, în care un juriu va decide care dintre proiectele înscrise vor fi selectate pentru finanțare. Proiectele selectate vor fi apoi validate pentru eligibilitate, iar în perioada 30 mai - 4 iunie vor fi anunțate public proiectele câștigătoare.

04

Implementare

După etapa de contractare și incubare, echipele câștigătoare pot începe implementarea proiectelor. Proiectele vor fi implementate în perioada iunie - noiembrie 2024.

05

Raportare și încheiere program

Raportul va fi prezentat după finalizarea proiectului, împreună cu toate documentele și imaginile, nu mai târziu de 30 noiembrie 2024.

Calendarul programului

8 mai - 5 iunie

Apel de proiecte

5 iunie, ora 16.00

Termen limită pentru înscrierea proiectelor

6 - 7 iunie

Verificarea eligibilității aplicațiilor primite

10 - 30 iunie

Jurizarea aplicațiilor

1 iulie - 15 august

Precontractarea proiectelor selectate prin jurizare

19 - 30 august

Anunțarea publică a proiectelor câștigătoare și contractare

1 septembrie 2024 - 15 februarie 2025

Implementarea proiectelor

1 septembrie 2024 - 15 februarie 2025

Monitorizare și sesiuni de creștere a capacității de implementare a proiectelor

28 februarie 2025

Termen limită pentru raportare

Buget


Fondul disponibil la Sovata, pentru inițiative din comunitate este de 200.000 de lei. Alți 45.000 de lei vor fi investiți într-un proiect de educație rutieră și prevenire a bullying-ului și a dependențelor în rândul copiilor și tinerilor din comunitate.

Ce fel de proiecte susținem

Educație pentru mediu

Educație STEAM

Direcții de finanțare

Inițiative de educaţie

Microgranturi acordate pe bază de concurs

Așa da


  • Activități educaționale (ateliere, workshop-uri etc.), care ajută copii să-și dezvolte obiceiuri sănătoase, realizate prin metode non-formale, interactive;
  • Activități în spații publice care promovează mobilitatea urbană și sănătatea fizică;
  • Activare de spații comunitare incluzive și sigure de joacă,și învățare în aer liber care încurajează petrecerea timpului în natură
  • Dezvoltarea unor proiecte interactive de educație cu ajutorul căreia locuitorii și vizitatorii regiunii vor cunoaște mai bine orașul Sovata;
  • Dezvoltarea de abilități ale adulților sau copiilor pentru amenajarea și întreținerea de diferitelor grădini (urbane, de plante aromatice, grădini de legume etc.), spații verzi experimentale,
  • Activități de educație STEAM care încurajează pasiunea copiilor și tinerilor în domeniile știință, tehnologie, artă și matematică (de exemplu: cercetări ale florei și faunei, hub-uri de artă digitală etc.);

Așa nu


  • Proiecte care nu au în componență activități educaționale;
  • Proiecte de dotare a școlilor/bibliotecilor/ong-urilor/altor spații comunitare cu echipamente/tehnologie neînsoțite de un program de formare pentru utilizarea acestora și urmărirea aplicării în practică a celor învățate;
  • Proiecte care prevăd exclusiv realizarea de platforme digitale sau programe educaționale teoretice;
  • Activități non-formale de învățare care se adresează unor grupuri închise, fără posibilitatea accesului deschis al altor membri din comunitate;
  • Conferințe, seminarii și ateliere pedagogice care nu urmăresc în mod activ aplicarea ulterioară a celor învățate;
  • Ecologizări punctuale de spații neînsoțite de un program de educare a populației.

#Echipadefond la Sovata

Kolcsár Szilvia Panna

Grant Manager
Fundația Comunitară Mureș
lazarpanna@fcmures.org
On the job:
Panna este prezentă în comunitatea locală și oferă suport aplicanților în program. Crede că orice idee merită șansa de a schimba viața oamenilor spre bine.
After job:
Este cea mai mare suport pentru oamenii din jur, Încearcă să vindece prin ascultare și educare, iar câteodată evadează în natură pentru reîncărcarea bateriilor.

Timiș Marc

Coordonator Comunicare
Fundația Comunitară Mureș
marctimis1@gmail.com
On the job:
Marc este un coordonator de comunicare cu experiență de 6 ani în domenii diverse. De la design până la copywriting și editare video, el face tot ce trebuie.
After job:
În timpul liber îi place să fie în natură, fie merge cu cortul pe vârf de munte, fie merge cu un kayak pe lac. Daca totuși rămâne în oraș atunci clar îl găsești cu picioarele pe un longboard.,

Gál Sándor

Director Executiv
Fundația Comunitară Mureș
galsandor@fcmures.org
On the job:
Sandor este directorul executiv al Fundației de la înființarea acesteia, mereu în căutarea de noi oportunități pentru sprijinirea comunității locale.
After job:
Mereu activ și în afara orelor de lucru îi place să-și petreacă timpul activ pe bicicletă, la înot sau pur și simplu la plimbat.

,,Fondul pentru un viitor mai bun în comunități oferă organizațiilor non-guvernamentale din Sovata posibilitatea de a sprijini inițiative apărute din comunitate și a continua cele începute. Consider că este esențial să creăm parteneriate de durată între instituții, organizații și societatea civilă. Ne dorim un oraș unde oamenii formează o adevărată comunitate, își tratează cu responsabilitate resursele financiare, investesc în educația non-formală a copiilor și le oferă totul pentru a avea un viitor mai bun”

Kolcsár Szilvia Panna, Grant manager la Fundația Comunitară Mureș.

 #JuriulDeFond la Sovata

Cum vor fi jurizate proiectele la Sovata?


Preselecția inițială a aplicațiilor este realizată de echipa Fundației Comunitare Mureș, în funcție de criteriile formale de eligibilitate.

Selecția/decizia finală este realizată de către un juriu dedicat, format din persoane cu experiență în domenii legate de evaluare, finanţare și comunitate, pe baza grilei de evaluare.

Proiectele selectate în urma jurizării vor intra în etapa de precontractare, în cadrul căreia Fundația Comunitară Mureș va solicita organizațiilor o serie de documente suplimentare pentru verificarea eligibilității pentru finanțare. În urma acestei etape, proiectele eligibile sunt declarate câștigătoare.

Află mai multe despre etapele de selecție și criteriile de jurizare din „Ghidul Aplicantului” disponibil mai jos.

Cum și unde aplici pentru Sovata


Organizațiile sunt invitate să depună o aplicație detaliată, cu formularele de aplicație și documentele listate în secțiunea “Documente de aplicare” de mai jos, și să transmită documentele pe platforma https://finantare.fcmures.org/. Termenul limită pentru transmiterea aplicațiilor finale este 5 iunie 2024, ora 16.00.

În perioada 8 mai - 5 iunie, aplicanții interesați sunt invitați să participe la procesul de Incubare derulat de Fundația Comunitară Mureș.

Pe lângă documentele de aplicare, dacă proiectul propus este selectat în urma jurizării, în etapa de precontractare se vor solicita și o serie de documente adiționale pentru verificarea eligibilității aplicantului. Mai multe detalii în ”Ghidul aplicantului”.

Documente de aplicare


Mai jos găsești toate documentele necesare pentru a înscrie un proiect.

Informații pentru aplicare:

Documentele necesare pentru aplicare:

În 24h veți primi o confirmare a înregistrării complete a aplicației voastre. Pentru întrebări legate de aplicație sau de confirmarea înregistrării: Kolcsár Szilvia Panna, Grant Manager,Fundația Comunitară Mureș.
Email: lazarpanna@fcmures.org.
Telefon: 0749 561 797

APLICĂ