Ce înseamnă programul de finanțare la Brăila
Prin Fondul pentru un viitor mai bun la Brăila, încurajăm proiectele care dezvoltă voluntariatul, buna colaborare între organizații și care vizează implicarea ONG-urilor, inclusiv a instituțiilor de învățământ prin asociații de părinți/profesori, în problemele comunitare de educație și soluționarea acestora. Credem că schimbarea se produce cu pași mici, la propriu și la figurat, și ne dorim să descoperim idei îndrăznețe care vizează dezvoltarea potențialului copilului, tânărului dar și a adultului în raport cu societatea și întărirea relațiilor din comunitate prin educație. Aplicanții vor lucra împreună cu echipa Fundației Comunitare Galați în formatul unui Incubator și astfel își vor dezvolta ideea într-o propunere de proiect fezabilă, cu potențial de finanțare. Juriul va selecta dintre propunerile finale acele proiecte care vor fi susținute financiar pentru implementare, în decurs de trei-şase luni.
Cine poate aplica
Organizații neguvernamentale
ONG-uri locale din Galați și Brăila care activează în domeniul educației în orașul Brăila, inclusiv instituții de învățământ, prin intermediul asociațiilor de părinți/profesori.
Etapele programului
01
Înscrieri proiecte și incubare
Înscrierea proiectelor are loc în perioada 8 mai - 7 iunie prin completarea documentelor de aplicare (detaliate mai jos). Echipa de Fond va răspunde la întrebările venite de la comunitatea din Brăila în legătură cu modalitatea de completare a formularelor şi identificarea celor mai bune soluţii la nevoile educaţionale.
02
Selecția proiectelor pentru finanțare
Între 10 iunie - 12 iulie comitetul de jurizare va analiza şi evalua toate proiectele înscrise în concurs pentru Brăila. Juriul va acorda note pentru iImpactul proiectului, prezentarea și administrarea sa, sustenabilitatea sa și capacitatea organizației aplicante de a implementa proiectul. Proiectele selectate vor fi apoi validate pentru eligibilitate în perioada de precontractare.
03
Anunț proiecte câștigătoare
În perioada 26 - 30 august vom anunţa online lista proiectelor finanţate şi sumele acordate.
04
Implementare
După etapa de contractare, echipele câștigătoare pot începe implementarea proiectelor. Proiectele se vor implementa în perioada 1 septembrie 2024 - 15 februarie 2025.
05
Raportare și încheiere program
Raportările financiară şi narativă ale proiectelor se vor realiza în primele două săptămâni după finalizarea activităţilor, dar nu mai târziu de 28 februarie 2024.
Calendarul programului
8 mai
Lansarea apelului de proiecte
8 mai - 7 iunie
Incubator pentru generarea de idei și proiecte mai bune
7 iunie
Termen-limită pentru înscrierea proiectelor
10 iunie - 12 iulie
Jurizare
15 iulie - 23 august
Precontractarea proiectelor selectate (verificarea eligibilității)
26 - 30 august
Anunțarea publică a proiectelor câștigătoare și contractare
1 septembrie 2024 - 15 februarie 2025
Implementarea proiectelor
1 septembrie 2024 - 15 februarie 2025
Incubator pentru creșterea capacității de implementare a proiectelor
28 februarie 2025
Raportarea finală
Buget
Fondul disponibil pentru inițiative din comunitate este de 245.000 lei
Ce fel de proiecte susținem
Educație civică
Dezvoltarea de competențe digitale
Programe de integrare a familiei în actul educațional
Sănătate și prevenție
Inteligență emoțională
Voluntariat
Educație STEAM
Direcții de finanțare
Inițiative de educaţie
Microgranturi acordate pe bază de concurs
Așa da
Căutăm inițiative mici și mari, deopotrivă, care au capacitatea de a influența grupuri extinse și chiar întregi comunități, precum:
- Proiecte de voluntariat de lungă durată, în cartier, care transformă beneficiarii programului în implementatori locali;
- Proiecte de dezvoltare a empatiei, a inteligenței emoționale, a autonomiei în învățare și/sau a gândirii critice în rândul copiilor și tinerilor din medii vulnerabile;
- Proiecte de formare și suport a părinților și/sau profesorilor pentru lucrul cu copii cu cerințe educaționale speciale, a copiilor cu IQ sub medie sau peste medie, care pot fi ușor replicabile;
- Proiecte educaționale non-formale de tip STEAM, interdisciplinare, sau inițiative de înființare a unor spații de educație STEAM (hub-uri, cluburi, laboratoare mobile etc)
- Proiecte legate de educația de mediu;
- Proiecte educaționale de prevenție și conștientizare privind sănătatea și igiena, promovarea stilului de viață sănătos și respectului față de corp, prevenirea violenței sau a comportamentul de consum și promovarea relațiilor pozitive;
- Proiecte menite să dezvolte competențele muzicale, artistice, culturale;
- Proiecte care stimulează gândirea critică, leadership-ul, spiritul antreprenorial al copiilor și tinerilor;
- Proiecte care prin educația civică și comunitară contribuie la formarea competențelor civice și comunitare;
- Proiecte pentru dezvoltarea de competențe digitale;
- Proiecte de revitalizare sau de promovare a identității cultural-istorice a unei comunități sau a unui cartier/zone din oraș;
- Proiecte de educație pentru protecția civilă și gestionarea situațiilor de urgență;
- Proiecte de educație privind siguranța rutieră în rândul copiilor și tinerilor;
- Proiecte care încurajează schimbul de experiență, valori și interacțiunea între generații
Așa nu
NU sunt de interes pentru Fond propunerile care nu se înscriu în valorile și obiectivele Programului, cum ar fi:
- Proiecte care nu au ca scop principal educația;
- Proiecte de dotare a școlilor/bibliotecilor/ong-urilor/altor spații comunitare cu echipamente/tehnologie neînsoțite de un program de formare pentru utilizarea acestora și urmărirea aplicării în practică a celor învățate;
- Proiecte care prevăd exclusiv realizarea de platforme digitale sau programe educaționale teoretice
- Activități care se adresează unor grupuri închise, fără posibilitatea accesului deschis al altor membri din comunitate (ex. grădinițe, școli private);
- Conferințe, seminarii și ateliere pedagogice care nu urmăresc în mod activ aplicarea ulterioară a celor învățate;
- Ateliere/ activități educaționale punctuale care nu au altă finalitate decât ocuparea timpului, cu excepția contextului în care acestea fac parte dintr-un program mai larg, care oferă alternativă la petrecerea timpului în medii nocive (ex. contexte violente/ abuzive, în stradă etc.).
#Echipadefond la Brăila
Monica Bobe
Grant ManagerFundația Comunitară Galați
monica@fundatiacomunitaragalati.ro
On the job:
Monica este grant manager și a lăsat mai bine de 10 ani de muncă la stat pentru a-și găsi împlinire prin bucuria pe care o poate dărui celor din jur prin acțiunile ei.
After job:
Fulltime mommy și mare junk lover, dacă cineva iubește cartofii prăjiți, ea este. Îi plac oamenii veseli, care mănâncă ciocolată și distracțiile, deși nu declară.
Simona Mușală
Coordonator ComunicareFundația Comunitară Galați
comunicare@fundatiacomunitaragalati.ro
On the job:
Simona este coordonator de comunicare și managerul de proiect al celui mai mare eveniment filantropic – sportiv din județul Galați – Semimaraton Galați. A finalizat studiile chiar in domeniul Comunicare și Relații Publice. Astăzi face mișcări de rotație în jurul comunității și se implică cu vorbele la ea, pentru schimbările de care au nevoie comunitățile în care activează.
After job:
Și dupa job și inaintea lui este mama, scrie poezii , iubește călătoriile, caiacul, muzica și tot ce face bine sufletului.
Liliana Cristea
Director ExecutivFundația Comunitară Galați
liliana@fundatiacomunitaragalati.ro
On the job:
Liliana a lăsat în urmă o experiență de 9 ani în domeniul resurselor umane pentru a răspunde pozitiv provocării lansate de Fundația Comunitară Galați.
After job:
Mamă a doi copii, crede în puterea binelui și a oamenilor. Îi place să călătorească, adoră muntele și nu ar refuza o drumeție.
”Este dificil să înțelegi comunitățile dacă nu le cunoști. După 3 ani de experiență de lucru la firul ierbii cu comunitatea, am desăvârșit ideea că este necesar, în fiecare proiect în care te implici, să o faci cu inima – să fii acolo pentru particularități nu pentru standarde, pentru visul din spatele proiectului.”
Simona Mușală – coordonator comunicare, Fundația Comunitară Galați
Cum vor fi jurizate proiectele la Brăila
- Preselecția inițială a aplicațiilor este realizată de echipa de Fond a Fundației Comunitare Galați, în funcție de criteriile formale de eligibilitate.
- Jurizarea proiectelor înscrise în concurs va fi realizată de către un juriu dedicat, format din experți în domeniile Fondului, conectați la comunitatea brăileană și reprezentanți ai Fundației Comunitare Galați. Evaluarea proiectelor se va realiza prin acordarea de către fiecare membru al juriului a unui punctaj cuprins între 1 și 5 puncte pentru fiecare criteriu de evaluare.
Proiectele selectate în urma jurizării vor intra în etapa de precontractare, în cadrul căreia Fundația Comunitară Galați va solicita organizațiilor o serie de documente suplimentare pentru verificarea eligibilității pentru finanțare. În urma acestei etape, proiectele eligibile sunt declarate câștigătoare.
Află mai multe despre etapele de selecție și criteriile de jurizare din „Ghidul Aplicantului” disponibil mai jos.
Cum și unde aplici pentru Brăila
Înscrierea proiectului se va face prin completarea și transmiterea prin e-mail la adresa monica@fundatiacomunitaragalati.ro a documentelor listate în secțiunea “Documente de aplicare” de mai jos. Termenul limită pentru transmiterea aplicațiilor finale este 7 iunie 2024, ora 23:59.
Documentele vor fi trimise la adresa Grant Managerului programului: monica@fundatiacomunitaragalati.ro.
În 24h veți primi o confirmare a înregistrării complete a aplicației voastre. Dacă nu primiti o confirmare, vă rugăm să ne semnalați pe adresa de e-mail info@fundatiacomunitaragalati.ro sau să ne telefonați la numărul de telefon 0745/089060 în intervalul orar 10:00 – 17:00.
Pe lângă documentele menționate mai sus, dacă proiectul propus este selectat în urma jurizării, în etapa de precontractare se vor solicita și câteva documente adiționale pentru verificarea eligibilității aplicantului. Mai multe detalii în ”Ghidul aplicantului”.
Documente de aplicare
Mai jos găsești toate documentele necesare pentru a înscrie un proiect.
Informații pentru aplicare:
Documentele necesare pentru aplicare:
- Formularul de aplicare;
- Bugetul Proiectului;
- Graficul Gantt (calendarul de activități);
- Declarație de eligibilitate a coordonatorului de proiect.
- Declarație de eligibilitate reprezentant legal.
- CV-ul coordonatorului de proiect;
Dacă ai întrebări, scrie-ne la adresa: monica@fundatiacomunitaragalati.ro Monica Bobe, Grant Manager Fundaţia Comunitară Galați sau contactează-ne telefon la 0745/089060