Ce înseamnă programul de finanțare la Constanța?


”Noi credem că binele curge pe Dunăre, de la Galați spre Marea Neagră și se va opri în Capitala Tineretului din acest an pentru a dezvolta și implementa proiecte de îmbunătățire a calității vieții locuitorilor, care vor pune focus pe formarea comunităților în jurul unor inițiative de educație și protecția mediului.
Valoarea Fondului pentru un viitor mai bun în comunități în Constanța este de 246.000 lei și reprezintă suma totală destinată finanțării proiectelor pe educație și/sau mediu. Pentru a atinge scopul programului, de a activa comunități în jurul unor inițiative de educație și mediu, vom investi din FOND suma de 98.400 lei către reamenajarea și animarea pasajului pietonal de la Gară printr-un grant acordat ONG-ului Creative Plus și restul de 147.600 lei vor fi acordați sub formă de granturi pe baza unui concurs de proiecte”.”

Cine poate aplica

Etapele programului

01

Propunere idei

În perioada 19 mai-8 iunie așteptăm propuneri de proiecte care să genereze soluții la probleme de educație și mediu sau valorificarea oportunităților la nivel local din domeniile amintite, cu potențialul de a coagula comunități la nivelul orașului Constanța. Pentru înscriere e necesară completarea și transmiterea pe e-mail a tuturor formularelor puse la dispoziție pe această platformă și a documentelor solicitate, până la data de 8 iunie, ora 18:00.

02

Preselecție proiecte pentru incubator

Preselecția inițială a aplicațiilor este realizată de echipa de FOND a Fundației Comunitare Galați, în funcție de criteriile de eligibilitate. Preselecția inițială va putea cuprinde un interviu în cadrul căreia aplicantul poate explica/detalia/susține proiectul.

03

Incubator de proiecte

Proiectele preselectate vor intra într-un proces de incubare. Ne propunem să aducem maxim 15 proiecte preselectate în incubator. Rolul incubatorului este de a ajuta echipele de proiect să-și dezvolte ideea într-un proiect fezabil, cât și pentru a da oportunitatea creării unor sinergii între inițiative.

04

Selecție proiecte finaliste prin jurizare

În perioada 24 iunie-9 iulie, proiectele din incubator vor fi selectate de către un juriu format din specialiști din educație, mediu, un reprezentant al Primăriei, un membru din partea Lidl și un membru din Consiliul Director al Fundației Comunitare Galați. Juriul își rezervă dreptul de a solicita interviuri de clarificare cu aplicanții.

05

Anunțarea proiectelor câștigătoare

În urma evaluării aplicațiilor, organizațiile sau grupurile de inițiativă vor fi anunțate prin e-mail dacă proiectul depus a fost selectat pentru finanțare. Dată estimativă pentru anunț: 15 iulie

06

Semnarea contractelor de finanțare și acordarea finanțărilor

Fundația Comunitară Galați va acorda finanțările în două tranșe, prin virament bancar, ulterior datei semnării contractelor, în baza planului de activitate agreat (anexă la contractul de finanțare).

07

Implementarea proiectelor

Proiectele vor putea fi implementate imediat după semnarea contractelor de finanțare și până la data de 17 decembrie 2021. În funcție de specificul proiectului, perioada de implementare poate fi de minim 4 luni și maxim 6 luni.

08

Raportare și comunicare rezultate

Beneficiarii finanțărilor au obligația de a prezenta un raport narativ și financiar final, precum și copii după documentele contabile, în termen de maxim 15 de zile de la data finalizării proiectului. Pe perioada implementării, beneficiarii vor transmite și raportări intermediare, în funcție de perioada de implementare.

Calendarul programului

19 mai

Lansarea apelului de proiecte

8 iunie

Închiderea perioadei de înscriere idei de proiecte

19 mai - 11 iunie

Preselecție idei de proiecte pentru incubator

24 iunie-9 iulie

Jurizare

15 iulie

Anunțarea proiectelor câștigătoare

15-23 iulie

Contractare proiecte și start implementare

17 dec

Final perioadă de implementare proiecte

Buget


”Fondul pentru un viitor mai bun” implementat la Constanța beneficiază de 246.000 lei

98.400 lei pentru proiectul ”Pasaj pietonal Gară”

147.600 lei inițiative comunitare

Ce fel de proiecte susținem

Gestionarea eficientă a deșeurilor

Activități educaționale în aer liber,

Programe educaționale pentru integrarea persoanelor cu dizabilități

Direcții de finanțare

Micro granturi acordate pe bază de concurs pentru educație și mediu

Investiție directă în proiectul de la pasajul pietonal de la Gară (proiect de educație și animarea unei zone comunitare)

Așa da

Programe educaționale, creative și inovatoare care să contribuie la:
  • Programe educaționale pentru integrarea persoanelor cu dizabilități sau cu nevoi speciale, amenajarea unor spații comunitare incluzive pentru aceștia
  • Inițiative ale comunităților de creativi de înființare a unor spații de lucru STEAM (de exemplu: hub-uri sau cluburi de robotică, de electronică, de artă digitală etc.)
  • Proiecte legate de educație de mediu, sănătate și promovarea stilului de viață sănătos, sportiv
  • Proiecte de amenajare, întreținere și activare a spațiilor comunitare verzi sau din școală/grădiniță prin activități de învățare și joacă, pe termen lung
  • Proiecte de amenajare a spațiilor pentru desfășurarea sporturilor în aer liber și de educație pentru mediu;
  • Proiecte de bune practici care vizează responsabilizarea cetățeanului și implicarea acestuia în amenajarea sau întreținerea spațiului comun de locuit sau public.

Așa nu

NU sunt de interes proiectele care:
  • Ateliere/ activități educaționale punctuale care nu au altă finalitate decât ocuparea timpului, recreative cu excepția contextului în care acestea fac parte dintr-un program mai larg, care oferă alternativă la petrecerea timpului în medii nocive (ex. contexte violente/ abuzive, în stradă etc.)
  • Exclusiv realizarea de platforme digitale sau programe educaționale teoretice;
  • Activități punctuale de învățare care nu implică educabilul într-un program recurent de învățare;
  • Conferințe, seminarii și ateliere pedagogice care nu urmăresc în mod activ aplicarea ulterioară a celor învățate;
  • Ecologizări punctuale de spații neînsoțite de un program de educare a populației;
  • Proiecte de dotare a școlilor/bibliotecilor cu echipamente/ tehnologie neînsoțite de un program de formare pentru utilizarea acestora și urmărirea aplicării în practică a celor învățate.

#Echipadefond la Constanta

Liliana Cristea

Director Executiv
Fundația Comunitară Galați
liliana@fundatiacomunitaragalati.ro
On the job:
Liliana a lăsat în urmă o experiență de 9 ani în domeniul resurselor umane pentru a răspunde pozitiv provocării lansate de Fundația Comunitară Galați.
After job:
Mamă a doi copii, crede în puterea binelui și a oamenilor. Îi place să călătorească, adoră muntele și nu ar refuza o drumeție.

Irina Șerban-Atanasiu

Grant Manager
Fundația Comunitară Galați
irina@fundatiacomunitaragalati.ro
On the job:
Irina este Grant manager și lucrează dintotdeauna în mediul ONG, iar acum consideră că este în cel mai bun moment din viața ei profesională ”am privilegiul să ajut inițiative care schimbă pe bune comunități, sunt provocată constant să mă depășesc și învăț de la cei mai buni într-o rețea a binelui”.
After job:
Soarbe timpul cu familia, activează alături de prietenele ei într-un grup de inițiativă local, nu ratează orele de home-aerobic, visează să meargă (mai) mult pe munte și și-aș dori încă 2 ore în zi pentru puzzle și lectură. Cat person

Simona Mușală

Coordonator Comunicare
Fundația Comunitară Galați
comunicare@fundatiacomunitaragalati.ro
On the job:
Simona este coordinator de comunicare și a finalizat studii chiar in domeniul Comunicare și Relații Publice. În sfera profesională se mai ocupa cu designul graphic, care în sine este și un vechi hobby. Astăzi face mișcări de rotație în jurul comunității și se implică cu vorbele la ea, pentru schimbările de care au nevoie comunitățile în care activează.
After job:
Și dupa job și inaintea lui, este mama, scrie poezii , iubește călătoriile, caiacul, muzica și tot ce face bine sufletului.

“Cred în puterea binelui, în forța de neoprit a unei comunități care își adună toate resursele și mută munții din loc atunci când e nevoie. Cred în Fundația Comunitară Galați și în puterea ei de a fi un liant în comunitate, un conector de resurse. Cred în puterea lui ÎMPREUNĂ la Constanța. ☺”

Liliana Cristea, director executiv, Fundația Comunitară Galați

#Juriuldefond la Constanta

Marius Geru

președintele Fundației Comunitare Galați

Bianca Hîncu

responsabil expansiune Lidl România

Sergiu Sebes

președinte Asociația CSR Nest

Cristi Iftene

Universitatea Ovidius, Director Departament Științe Administrative

Alin Vintilă

consilier cabinet primar al Municipiului Constanța

Cum vor fi jurizate proiectele la Constanta


Evaluarea proiectelor se va realiza prin acordarea de către fiecare membru al juriului a unui punctaj cuprins între 1 și 5 puncte pentru fiecare criteriu de evaluare după cum urmează:

  • Impactul proiectului max 5p
  • Prezentarea și administrarea proiectului max 5 p
  • Sustenabilitatea Proiectului 5p
  • Capacitatea organizației/grupului de inițiativă de a implementa proiectul 5p.
  • Inovație – 5 puncte

Prin urmare, punctajul maxim pe care îl poate obține un proiect pentru îndeplinirea tuturor criteriilor de evaluare de la un singur membru al Comitetului de jurizare este de 25 puncte.

Cum și unde aplici pentru Constanța


Înscrierea proiectului se va face prin completarea și transmiterea pe e-mail a următoarelor documente:

  1. Formularul de aplicare
  2. Bugetul Proiectului:
  3. Calendarul de activități (GANTT)
  4. C.V.-ul coordonatorului de proiect
  5. Raport anual, raport financiar al organizației/grupului de inițiativă

Formularul și anexele împreună cu cv-ul coordonatorului vor fi trimise la adresa Grant Managerului programului: irina@fundatiacomunitaragalati.ro În 24h veți primi o confirmare a înregistrării complete a aplicației voastre. Dacă nu primiți o confirmare, vă rugăm să ne semnalați pe adresa de e-mail info@fundatiacomunitaragalati.ro sau să ne telefonați la numărul de telefon 0745.089.060 în intervalul orar 10:00 – 17:00.

Documente de aplicare


  1. Ghidul aplicantului

  2. Formularul de aplicare

  3. Bugetul Proiectului:

  4. Calendarul de activități (GANTT)

  5. C.V.-ul coordonatorului de proiect

  6. Raport anual, raport financiar al organizației/grupului de inițiativă
APLICĂ