Ce înseamnă programul de finanțare la Baia Mare?


Prin acest program urmărim să susținem financiar oamenii cu inițiativă care propun activități de îmbunătățire a educației și/sau a mediului, dar și capacitatea grupurilor și organizațiilor de a adresa mai bine nevoile comunității locale. Ne dorim ca proiectele pe care le propuneți spre finanțare să ajute la activarea și revitalizarea de spații comunitare incluzive prin diverse activități educaționale non-formale, inclusiv prin cultura și/sau acțiuni de mediu. În acest scop, 172.200 lei vor fi investiți în amenajarea primului spațiu public de joacă și fitness adaptat persoanelor cu dizabilități din Baia Mare în Parcul Central, iar 73.800 lei vor fi oferiți sub formă de microgranturi pe baza unui concurs de proiecte.

Cine poate aplica

Etapele programului

01

Propunere idei

În perioada 19 mai – 9 iunie 2021 așteptăm propunerile de proiecte care să aducă soluții la probleme de educație și mediu sau modalități de fructificare a unor oportunități în aceste domenii la nivel local, cu potențial de a coagula comunități la nivelul orașului Baia Mare. Pentru înscriere este necesară completarea formularului de aplicare și a formularului de buget.

02

Sesiuni de consultare cu potențialii aplicanți

Pe întreaga perioadă a apelului de proiecte, în fiecare marți și joi, organizăm la cerere sesiuni de instruire și consultanță în scrierea de proiecte pentru cei care sunt interesați să aplice pentru a obține finanțare. Răspundem la toate întrebările și lucrăm împreună la ideea de proiect.

03

Preselecție idei de proiecte

Preselecţia inițială a aplicaţiilor este realizată de echipa Fundaţiei Comunitare Oradea, în funcție de criteriile formale de eligibilitate. Preselecția inițială poate cuprinde și un interviu în cadrul căruia solicitanții au ocazia să își susțină/explice/detalieze proiectul.

04

Incubator de proiecte pentru rafinarea ideilor transmise

Proiectele care trec de etapa de preselecţie inițială vor intra într-un proces de lucru împreună cu echipa Fundației Comunitare Oradea de dezvoltare și rafinare a ideilor de proiecte transmise, cu scopul de a le transpune în proiecte fezabile și de a le crește șansele de a fi finanțat la momentul jurizării. De asemenea, această etapă are rolul de a aduce împreună echipele care au idei pentru Baia Mare pentru a crea posibile sinergii în planificarea propunerilor de proiecte.

05

Selecție proiecte finaliste prin jurizare

Selecția finală va fi realizată de către un juriu format din membrii Consiliul Director ai Fundației Comunitare Oradea, persoane resursă din comunitatea băimăreană, împreună cu un membru din partea Lidl România.

06

Anunțarea proiectelor câștigătoare

În urma evaluării aplicațiilor, organizațiile sau grupurile de inițiativă vor fi anunțate prin e-mail dacă proiectele depuse au fost selectate pentru finanțare.

07

Semnarea contractelor de finanțare și acordarea finanțărilor

Fundația Comunitară Oradea va acorda finanțările în tranșe, prin virament bancar, ulterior datei semnării contractelor, în baza planului de activitate agreat (anexă la contractul de finanțare).

08

Implementare

Proiectele vor putea fi implementate în intervalul 19 iulie – 31 decembrie 2021. În funcție de specificul proiectului, perioada de implementare poate fi de maxim 5 luni sau mai mică de 5 luni.

09

Incubator pentru creșterea capacității de implementare a proiectelor

În perioada 14 – 20 iulie vom organiza ateliere de lucru pe teme care vizează analiza beneficiarilor și a părților implicate, cât și ateliere legate de felul în care se asigură vizibilitatea activităților și transparența rezultatelor, etc.

10

Raportare și comunicare rezultare

Beneficiarii finanțărilor au obligația de a prezenta un raport narativ și financiar, precum și copii după documentele contabile, până cel târziu în termen de 15 de zile de la data finalizării proiectului.

Calendarul programului

19 MAI:

lansare apel de proiecte

9 IUNIE:

încheierea perioadei de transmitere a proiectelor

10 IUNIE – 13 IUNIE:

preselecție idei de proiecte

14 IUNIE – 20 IUNIE:

incubatorul de proiecte pentru rafinarea ideilor primite

23 IUNIE:

transmiterea propunerii finale de proiect

24 IUNIE - 9 IULIE:

jurizarea proiectelor

16 IULIE:

anunțarea publică a proiectelor ce vor primi finanțare

19 - 23 IULIE:

semnarea contractelor de finanțare

19 - 31 IULIE:

incubator pentru creșterea capacității de implementare a proiectelor

19 IULIE – 31 DECEMBRIE 2021:

implementarea proiectelor

3 – 15 IANUARIE 2022:

raportare și comunicare rezultate.

Buget


172.200 lei investiți pentru amenajarea primului spațiu public de joacă și fitness adaptat persoanelor cu dizabilități din Baia Mare în Parcul Central

73.800 lei pentru inițiative de mediu și educație

Ce fel de proiecte susținem

Metode interactive de educație

Realizarea de structuri eco-art

Direcții de finanțare

Așa da

  • Sunt încurajate proiectele care aduc soluții durabile și stimulează colaborarea comunităţii pe termen lung.
  • Proiecte care promovează implicarea. Proiectul are scopul de a face mai plăcută coabitarea membrilor unei comunități și de a stimula implicarea acestora în rezolvarea problemelor identificate în comunitate..
  • Originalitate și inovație. Prin proiect se materializează o idee care aduce, direct sau indirect, un beneficiu concret comunităţii.
  • roiectele aduc un beneficiu măsurabil pentru comunitatea locală sau pentru membrii acesteia.

Așa nu

  • Realizarea exclusivă de platforme digitale.
  • Organizarea unor conferințe, seminarii și ateliere pedagogice care nu urmăresc în mod activ aplicarea ulterioară a celor învățate.
  • Activități de igienizare punctuale de spații neînsoțite de un program de educare a populației.
  • Dotarea școlilor/organizațiilor neguvermanetale cu echipamente/tehnologie neînsoțite de un program de formare pentru utilizarea acestora și urmărirea aplicării în practică a celor învățate.

#Echipadefond la Baia Mare

Teodora Albiter

Project Manager și
Coordonator comunicare
managerproiecte@fundatiacomunitaraoradea.ro
On the job and after job:
Teodora este responsabilă de mentinerea legăturii cu inițiatorii proiectelor și asigură comunicarea externă privind activitățile desfășurate. În timpul liber se detensionează prin jogging pe care îl practică de cel puțin trei ori pe săptămână.

Claudia Abrudan

Director Executiv
director@fundatiacomunitaraoradea.ro
On the job and after job:
Claudia pune suflet în toate programele Fundației Comunitare Oradea de peste cinci ani, identificând partenerii operaționali potriviți pentru implementarea proiectelor. Iubește marea prin toți porii și este locul de unde își ia energia pentru tot anul.

Alexandra Lazăr

Coordonator local

alexandra.nicolici@gmail.com
On the job and after job:
Alexandra mediază legătura între "actorii" locali din Baia Mare și echipa din Oradea. Ea este veriga care asigură o desfășurare bună a lucrurilor privind proiectele implementate. Iubește muzica, implicarea în activități de voluntariat și buna dispoziție.

” Ceea ce cautăm noi, la Fundația Comunitară Oradea, este să facem pasul, din ce în ce mai mulți, din ce în ce mai apăsat, de la toleranța sterilă și hidoasă către înțelegere și dialog, către conlucrare și comuna bunăstare. Ieșim din ghetoul suficienței personale și mergem către celălalt, aflat și el, la rândul lui, în ghetoul suficiențelor sau insuficiențelor de tot felul. Împreună vom reuși, lăsând în urmă toleranța sterilă, să clădim un viitor comun propice împlinirii fiecăruia: împreună cu celălalt și nu alături de el.”

Cătălina Popa, Președinte Executiv Fundația Comunitară Oradea

#Juriuldefond la Baia Mare

Simona Gherman

economist, reprezentant din comunitatea băimăreană

Tatiana Cauni

profesor de limba și literatura română, reprezentant din comunitatea băimăreană

Robert Keisz

economist, reprezentant din comunitatea băimăreană

Claudiu Bădița

responsabil expansiune Lidl România

Loredana Suiugan

membru din cadrul Consiliul Director al Fundației Comunitare Oradea

Cum vor fi jurizate proiectele la Baia Mare


Preselecţia inițială a aplicaţiilor este realizată de echipa Fundaţiei Comunitare Oradea, în funcție de criteriile formale de eligibilitate. Preselecția inițială poate cuprinde un interviu în cadrul căruia solicitanții au ocazia să își susțină/explice/detalieze proiectul.

Selecția/Decizia finală este realizată de către un juriu dedicat, format din persoane cu experiență în domenii legate de evaluare, finanţare și comunitate, pe baza grilei de evaluare. Jurizarea va fi efectuată de membrii Consiliul Director ai Fundației Comunitare Oradea, persoane resursă din comunitatea băimăreană, împreună cu un membru din partea Lidl România.

Află mai multe despre grila de jurizare din „Ghidul Aplicantului” disponibil mai jos.

Cum și unde aplici pentru Baia Mare


Înscrierea proiectelor se va face prin completarea formularului de înscriere și a formularului de buget, disponibile pentru a fi descărcate în secțiunea de mai jos de pe această pagină. Formularele se vor completa în format electronic și vor fi transmise pe adresa teodora@fundatiacomunitaraoradea.ro

În maxim 24h de la aplicare, veți primi un e-mail de confirmare a primirii formularelor completate. Dacă nu primiți o confirmare, vă rugăm să ne semnalați pe adresa de e-mail teodora@fundatiacomunitaraoradea.ro sau să ne telefonați la numărul de telefon 0743.899.901 în intervalul orar 9:00 – 17:00.

APLICĂ