Ce înseamnă programul de finanțare la Buftea:


Fondul pentru un viitor mai bun în comunități susține oamenii cu inițiativă din Buftea să dezvolte și să implementeze proiecte de îmbunătățire a educației și/sau a mediului. Locuitorii orașului se vor simți mai bine la ei acasă, iar grupurile și organizațiile locale vor avea o mai bună înțelegere a nevoilor comunității. În acest scop, căutăm idei de proiecte pe care ulterior le vom aduce într-un incubator de proiecte. Aplicanții vor fi astfel ajutați să ajungă de la o idee la o propunere de proiect fezabilă, cu potențial de finanțare. Juriul fondului va selecta dintre propunerile de proiecte incubate, acele proiecte care vor fi susținute financiar pentru implementare, în decurs de șase luni.

Cine poate aplica

Grupuri de inițiativă

Grupuri non-formale de minim 3 cetățeni care se unesc pentru un scop comun.

Organizații neguvernamentale

ONG-uri locale care activează în domeniile educație și mediu în orașul Buftea.

Etapele programului

01

Propuneri de idei

Așteptăm idei de proiecte care să aducă soluții la problemele de educație și mediu, descrise în ariile de interes ale fondului.
Sau idei care pot pune în valoare oportunitățile din aceste domenii la nivel local, care au potențialul de a aduce împreună comunitățile din orașul Buftea.

02

Selecția ideilor

Ne dorim să includem în Incubatorul de proiecte toate ideile eligibile. Cu toate acestea, pentru a putea să organizăm incubatorul în parametri optimi, numărul maxim de echipe cu care vom putea lucra în Incubator este de 15.

03

Incubator de proiecte

Incubatorul aduce împreună echipele care au idei de soluții pentru Buftea, pentru a crea posibile sinergii în planificarea propunerilor de proiecte. Durează 3 săptămâni și cuprinde o serie de ateliere de lucru, de provocări, quiz-uri și teme, precum și spațiu de lucru împreună, feedback de la persoane-resursă, precum și feedback de la ceilalți participanți.

04

Selecția proiectelor finaliste

Propunerile detaliate de proiecte, rezultate în urma Incubatorului de proiecte vor fi depuse online, apoi evaluate de juriul fondului. Proiectele care vor fi finanțate pentru implementare pe o perioadă de 6 luni vor fi selectate pe baza criteriilor de relevanță, coerență, contribuție vizibilă la schimbări și altele.

05

Implementare

Fondul pentru un viitor mai bun în Comunități va acorda suma totală de 237.500 lei, pentru 3-5 proiecte ce vor fi împlementate până în luna martie 2021. Decizia cu privire la suma acordată fiecărui proiect va fi luată pe baza necesității relevate de bugetul aplicanților.

Calendarul programului

8 IULIE 2020

Apel idei de proiecte

4 AUGUST

Încheierea perioadei de înscriere a ideilor de proiecte

5-7 AUGUST

Selecția ideilor de proiect eligibile pentru Incubator

7 AUGUST

Invitația oficială de a participa la Incubatorul de proiecte

10-28 AUGUST

Incubatorul de proiecte

2 SEPTEMBRIE

Încheiere perioadă înscriere proiecte finale

2-15 SEPTEMBRIE

Jurizarea proiectelor

16 SEPTEMBRIE

Anunțarea proiectelor ce vor primi finanțare

OCTOMBRIE 2020 - MARTIE 2021

Implementarea proiectelor

31 MARTIE 2021

Raportarea finală

Buget


Fondul disponibil la Buftea pentru inițiative din comunitate este de 50.000 euro

Ce fel de proiecte susținem

Spații comunitare incluzive

Advocacy pentru transport verde

Direcții de finanțare

Inițiative de educaţie

Granturi acordate pe bază de concurs

Inițiative de mediu

Granturi acordate pe bază de concurs

Așa da

Salutăm proiectele care pot fi crescute la o scară mai mare pentru mai mult impact, ușor transferabile și repetabile.
Căutăm inițiative mici și mari, deopotrivă, care au capacitatea de a influența grupuri extinse și chiar întregi comunități, precum:

 • Proiecte de activare a spațiilor comunitare prin activități de învățare și joacă, pe termen lung;
 • Proiecte de amenajare/ reamenajare a unor spații verzi, cu activarea comunității locale;
 • Proiecte de voluntariat de lungă durată, în cartier, care transformă copiii și tinerii din cartierele orașului Buftea din beneficiari ai programelor în implementatori/ mici antreprenori locali;
 • Proiecte de dezvoltare a empatiei, autonomiei în învățare și/sau gândirii critice care să producă rezultate măsurabile în rândul copiilor și tinerilor provenind din medii vulnerabile

Așa nu

NU sunt de interes pentru Fond:

 • Ateliere/ activități educaționale punctuale care nu au altă finalitate decât ocuparea timpului, cu excepția contextului în care acestea fac parte dintr-un program mai larg, care oferă alternativă la petrecerea timpului în medii nocive (ex. contexte violente/ abuzive, în stradă etc.);
 • Exclusiv realizarea de platforme digitale;
 • Activități punctuale de învățare care nu implică educabilul într-un program recurent de învățare;
 • Conferințe, seminarii și ateliere pedagogice care nu urmăresc în mod activ aplicarea ulterioară a celor învățate.
 • Igienizări punctuale de spații neînsoțite de un program de educare a populației;
 • Proiecte de dotare a școlilor cu echipamente/ tehnologie neînsoțite de un program de formare pentru utilizarea acestora și urmărirea aplicării în practică a celor învățate.

#Echipadefond la Buftea

Ana Maria Mircioagă

Grants Coordinator
ana.mircioaga@fundatiacomunitarabucuresti.ro
On the job:
Ana coordonează, pe de o parte, selectarea ideilor pentru incubare, păstrează legătura cu juriul și apoi îi ‘ține de mână’ pe oamenii proiectelor finanțate, de la început, până la raportarea finală. Ana are o experiență extinsă cu Federația Fundațiilor Comunitare din România.

Violeta Marian

Coordonator Comunicare
violeta@fundatiacomunitarabucuresti.ro
On the job:
Violeta coordonează comunicarea pentru mai multe programe ale Fundației Comunitare București. S-a alăturat echipei acestui fond cu mult entuziast și crede în potențialul oamenilor cu inițiativă din Buftea.

Alina Kasprovschi

Director Executiv
alina.kasprovschi@fundatiacomunitarabucuresti.ro
On the job:
Alina este membru fondator al fundației, pe care o conduce de la înființare. Dezvoltă mecanisme de strângere de fonduri, lucrează cu companii în gestionarea implicării în comunitate și oferă consiliere filantropică pentru donatori individuali.

”De 8 ani susținem oamenii cu inițiativă, care schimbă în bine comunitățile în care trăiesc. Deja am întâlnit în Buftea oameni și proiecte cu potențial și sperăm să fim alături de cât mai multe dintre ele în următorul an.”

-Alina Kasprovschi, director executiv, Fundația Comunitară

#Juriuldefond la Buftea

Cristina Hanganu

Director de Comunicare & CSR, Lidl România

Marinela Rață

Inițiator grup de inițiativă civică Kiseleff, fondator Asociația Dream project

Robert Nagy

Directorul centrului cultural din Buftea

Traian Brumă

Antreprenor educațional

Mihai Toader Paști

Co-fondator și General Manager at EFdeN

Cum vor fi jurizate proiectele la Buftea


Selecția proiectelor care vor fi finanțate pentru implementare se va realiza pe baza unor criterii ca:

 • Relevanța - proiectul contribuie prin obiectivele sale la realizarea obiectivelor Fondului pentru un viitor mai bun în comunități.
 • Eficiența - resursele financiare și umane sunt alocate rațional, bugetul este realist, detaliat și permite atingerea rezultatelor propuse;
 • Transferabilitatea și scalabilitatea - proiectul este ușor transferabil, repetabil și versatil, cu posibilitatea de a implica comunități mai numeroase sau mai extinse geografic;
 • Contribuția vizibilă la schimbări - ideea de proiect vizează producerea de rezultate concrete – fie ele vizibile/materiale, fie ele nemateriale, dar demonstrabile și măsurabile;
 • Relevanța soluției pentru rezolvarea problemei - soluția propusă prin proiect adresează direct cauzele problemei identificate.

Cum și unde aplici pentru Buftea


Formularul de înscriere a ideii de proiect este pus la dispoziție de Fundația Comunitară București și poate fi accesat la acest link https://bucuresti.grantmanager.ro. Acesta trebuie completat integral (toate secțiunile) și în limba română.

Detalii despre procesul de aplicație și selecție și formularele necesare pentru finalizarea aplicației găsești în această arhivă sau pe site-ul Fundației Comunitare București. Citește cu atenție Ghidul aplicantului și dacă ai întrebări, scrie-ne la ana.mircioaga@fundatiacomunitarabucuresti.ro.


APLICĂ