NOUTĂȚI
Vă ținem la curent cu ce e mai nou în comunitățile de fond
Aproape 200 de copii din Pata Rât vor avea acces la educație, prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități
Școala după școală, educație digitală, educație online, educație nonformală, vizite la teatru, muzee și alte puncte de interes din oraș, îmbrăcăminte, încălțăminte. De toate acestea vor beneficia aproape 200 dintre copiii care trăiesc în comunitatea de lângă fosta groapă de gunoi a orașului, de la Pata Rât.
„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, mulțumită căruia sunt posibile toate cele de mai sus, este coordonat de Federația Fundațiile Comunitare din România, finanțat de Lidl România cu 1.187.500 de lei și derulat, în perioada septembrie 2020 - martie 2021 în 6 orașe din țară. La Cluj-Napoca programul dispune de 237.500 lei și este coordonat de Fundația Comunitară Cluj.
În etapa de stabilire a priorităților de finanțare, Fundația Comunitară Cluj a implicat experți din instituțiile publice locale, cercetători din mediul universitar și specialiști din organizațiile neguvernamentale cu activitate în educație sau protecția mediului. Concluzia care a reieșit din aceste consultări a fost că nevoia locală cu cel mai mare grad de urgență este în domeniul educației și vizează comunitatea din Pata Rât, unde trăiesc peste 400 de copii. Parcursul educațional al acestor copii, aflați oricum în risc foarte mare de abandon școlar, devine cu atât mai dificil în contextul epidemiei de COVID 19.
Proiectele selectate vor face posibil accesul copiilor din Pata Rât la educație într-un mediu sigur, prin programe alternative care le vor crește stima de sine și le vor oferi oportunități de interacțiune cu mediul din afara comunității lor:
- 35 dintre cei mai vulnerabili copii vor fi incluși într-un program de educație online/offline adaptat înțelegerii lor și vor primi asistență în parcurgerea lecțiilor online și activități de tip afterschool. Proiectul „Educație hibrid și pentru Pata!”, este derulat de Fundația pentru Dezvoltarea Popoarelor, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, prin Centrul de zi Țara Minunilor.
- Aproximativ 100 de copii din Pata Rât care merg la Școala Specială CRDEII Cluj vor beneficia de module de educație formală și non-formală, vizite organizate în afara școlii la puncte variate de interes din oraș (teatru, muzeu etc.), îmbrăcăminte și încălțăminte. Proiectul este implementat de Fundația Ajutați Copiii România.
- 50 de elevi din Pata Rât care merg la Școala Traian Dârjan, vor fi incluși într-un program de 6 luni de educație digitală, cu ajutorul unei programe de învățare adaptate și centrate pe elev și nevoile lui reale. Proiectul "Sigur, nu singur, în online" va fi implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Popoarelor, în parteneriat cu Logiscool România.
Selecția celor trei proiecte câștigătoare s-a făcut printr-un concurs la care s-au înscris șapte inițiative. Din juriu au făcut parte Cristina Hanganu - Director de Comunicare și CSR la Lidl România, Maria Rozalia Stoica - rezident al comunității Pata Rât și activist civic, Ovidiu Cîmpean - Director dezvoltare locală la Primăria Cluj-Napoca, Roxana Pencea Brădățan - Declic.ro și Laura Laurențiu - specialist PR independent, implicată în programul Științescu la Cluj.
“Clujul este unul dintre județele din țară de care ne leagă proiecte minunate pentru comunitate și în care investim mereu cu siguranța că putem construi împreună un viitor mai bun. Fie că vorbim despre motocicletele de intervenție rapidă SMURD, de Banca pentru Alimente, de scoala de la Bonțida sau de alte proiecte, în toate am investit nu doar fonduri , ci și energie și dorința de a produce o schimbare în bine pe termen lung. Fondul pentru un viitor mai bun în comunități nu face excepție și suntem siguri că împreună cu Fundația Comunitară Cluj putem schimba viitorul copiilor din Pata-Rât. Educația este una dintre principalele noastre arii de intervenție, fiind conștienți cât de importantă este aceasta pt un viitor mai bun” Cristina Hanganu, Director de comunicare & CSR, Lidl România.
“După prima vizită la Pata Rât am rămas profund marcat. Nu de mirosul înțepător al gropii de gunoi sau de locuințele improvizate, ci de gestul unui băiețel. Venit la proiecția de desene animate, împreună cu alte câteva zeci de copii și adulți din comunitate, a văzut pofta cu care copiii mei se uitau la sticksurile pe care le mânca cu repeziciune. Cu un gest simplu, le-a oferit întreaga și singura lui punguță. Bucuria cu care îi privea pe băiețeii veniți de la oraș, care îi mâncau sticksurile cu repeziciune, nu poate fi descrisă. Oare merge la școală? Nu știu. Dar am văzut în el sămânța de educație care are nevoie doar să fie udată pentru a da roade. Și sper ca proiectele pe care le finanțăm să creeze mediul potrivit pentru asta!” Marian Dobre, Director executiv FCC.